Знаете ли какво е пектин и какви са ползите от него? Пектинът спада към групата на т.нар. структурни полизахариди, които изграждат клетъчните и междуклетъчните стени на растенията. Той притежава ясно изразена способност да свързва водата и да свързва жлъчните киселини в червата.
Пектинът обаче има и уникалната способност да действа детоксикиращо върху организма, като свързва и елиминира тежките метали. Редица медицински изследвания показват, че усвояването на едва 3-4 г пектин дневно само за няколко месеца понижава нивата на лошия холестерол от 5 до 18%. Общата детоксикация, която пектинът извършва, води и до чувствително намаляване на риска от появата на рак на дебелото черво.
Пектинът предотвратява рязкото покачване на кръвната захар, което го прави ценен и за диабетно болните. Пектинът е несмилаемо вещество за организма и поради тази причина не може да бъде никакъв енергиен източник за тялото, но е ценно баластно вещество, което в тази си роля върши истински чудеса за здравето.
Всичко това е само върхът на айсберга, когато говорим за качествата на пектина. Много по-подробно ще можете да разберете за действието му и ползите, които можем да имаме от него, днес, между 14 и 15 ч., в "Еко и Леко" с Калина, само в ефира на Радио FM+.